Tips för ett friskt hår

 

friskt har visage angelica

 

Visste du att kyla, blåst och mössa sliter på ditt hår och hårbotten? Vi har några tips som man kan tänka på för att hålla håret friskt och starkt även nu i höst/vinter. Många utav de produkter man kan handla i vanliga mataffären innehåller idag allt för starka tensider (det ämne som bla löser upp fett från hår och hårbotten) och gör att hårets naturliga oljor sköljs bort. Ditt hår kan kännas torrt och risigt som sedan är i stort behov av inpackning och andra vårdande produkter.

Om du vill göra en inpackning så ska du göra detta efter att du schamponerat håret. Detta på grund utav att ett shampo gör så att fjällen är öppna, vilket kan göra att håret känns risigt när det är torrt. Håret blir extra känsligt och förlorar snabbt fukt. En inpackning efter shamponering gör att den kan tränga in i fiberskiktet och reparera håret. Avsluta alltid med ett balsam så att fjällen lägger sig igen.

Använd produkter avsett för din hårtyp
Använd produkter avsett för just din hårtyp. Har du färgat hår bör du använda produkter som är gjorda för detta så färgpigmentet bevaras längre osv. Löwengrip Anti-Dandruff serie är vårdande för dem med torr och känslig hårbotten. Maria Åkerbergs “Mentha” passar den med mjäll, och Löwengrip “long lasting” passar dig med ett färgat hår. Lider du av håravfall vill jag tipsa dig om  Cicamed “hairloss treatment”  som även finns att köpa i kit till reducerat pris. Vet inte inte riktigt vilken hårtyp du har så vänd dig till din frisör som säkerligen kan hjälpa dig med detta. 

Torka inte torrt med handduk
Att frottera håret torrt med hjälp av en handduk kan skada ditt hår. Ett blött hår är dubbelt så mycket mer skörare än ett torrt hår och att handdukstorka håret torrt gör att du sliter bort ytskiktet (fjällskiktet) vilket resulterar i ett matt och torrt hår. Försök istället krama håret torrt med en handduk eller gör en turban.

Hur ofta bör jag tvätta mitt hår
Att tvätta håret allt för ofta kan leda till torr hårbotten men även ge ett fett hår. Vissa kan behöva tvätta sitt hår oftare på grund utav att man vistas exempelvis i mycket dammiga miljöer, tränar och svettas mycket. För mycket smuts kan även täppa till hårsäckarna och det i sin tur kan leda till problem med bla finnar. Även dem med tunnare hår kan uppleva att deras hår och hårbotten blir fett fortare än dem med tjockt hår. En rekommendation är att tvätta håret två gånger i veckan men det viktigaste är att utgå från sig själv och hitta en bra balans som fungerar.

 

Tips för ett friskt hår


Protein
Ett hår som är platt, grovt, skadat och livlöst kan bero på proteinbrist. Med hjälp av proteiner för håret byggs hårstrået upp igen så det blir helt igen. Nannic nyhet “caring protein treatment” spray  med proteiner vårdar ditt hår och lämnar det fullt med näring och lyster. 

Hårbottenmassage
En hårbottenmassage är inte bara fantastiskt skönt utan det ökar blodcirkulationen och stärker dina hårrötter. En hårbottenmassage kan motverka att du tappar hår och öka hårväxten. Tillsätt gärna några droppar vårdande olja för en ännu mer effektiv massage. Ett tips är att droppa några droppar med Maria Åkerbergs olja “specials for hairs”. Det är en stärkande olja för hår och hårbotten som man inte behöver skölja ur. Funkar även perfekt på torr eller sårig hårbotten.